Рамазан

Започва свещеният месец Рамазан байрам

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан байрам започва днес. По традиция вярващите се въздържат от вода и храна от ранни зори до залез слънце в рамките на месеца.

По повод празника, президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на тържествена вечеря – ифтар тази вечер от 21:00 часа в Националния исторически музей.

На събитието са поканени представители на всички традиционни вероизповедания в България, лидери на парламентарно представените политически партии, представители на дипломатическия корпус, учени и хора на изкуството.

Президентът Плевнелиев провежда редовен диалог с представители на традиционните вероизповедания в България. Домакинството на държавния глава е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание, уточняват от прессекретариата на държавния глава.

Мюсюлманският празничен календар е изграден върху лунния годишен цикъл. Всяка следваща година празниците се изместват с 11 дни напред, честването им не е фиксирано с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама – Рамазан и Курбан.

- реклама -