Железница Благоевград Крупник строителство Струма

Започва строителството на участъка от АМ „Струма“ между Благоевград и Крупник

Символична първа копка на строителството на участъка от автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник ще бъде официално поставено днес.

Стартът на проекта ще бъде даден в района на Благоевград, където завършва лот 2 от автомагистралата.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж за първите шест километра от отсечката, която е с обща дължина 12.6 километра.

През следващата седмица ще бъде подновена поръчката и за тунел „Железница“, който попада в участъка на лот 3 от автомагистрала „Струма“. Стойността на договора е 186 милиона лева. Поръчката беше спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков, след като се установи изнасяне на документи на участник в търга от външен оценител в процедурата.

Срокът за изграждане на тунел „Железница“, който е най-трудният участък от магистрала „Струма“, трябва да бъде намален с поне 400 дни. Това се налага, за да не се загуби европейското финансиране на проекта.

Надеждите са през 2019 година да започне реалното изграждане на тунела и магистралата при Кресненското дефиле. През май министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че общата цел е изграждането на автомагистрала „Струма“ да приключи до декември 2023 година. Ако това стане факт, България няма да връща средства, отпуснати по европейски програми.

- реклама -