Три морета, София, Радев

Започва Срещата на върха на Инициативата „Три морета“ в София

Днес и утре в София ще се състои шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев.

В рамките на събитието ще се проведе бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави-членки на Европейския съюз – Република България, Република Естония, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Чешката република, Словашката република, Унгария, Република Словения, Република Австрия, Република Хърватия, Република Румъния. Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа.

Партньори на инициативата са Съединените американски щати, Федерална република Германия и Европейската комисия.

В тазгодишната среща на върха освен държавните глави ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции.

Основополагащите принципи на „Три морета“ водят началото си от 2015 г.

Днес инициативата се състои от ежегодна среща на върха на ниво президенти, бизнес форум и международен инвестиционен фонд в подкрепа на реализирането на приоритетните проекти в региона. Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

 

Инвестиционният фонд е създаден през 2019 г.Целевият му размер е 5 милиарда евро, като очакванията са, че ще генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Инвестиционен съветник на фонда е Amber Infrastructure Group – международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите. Българската банка за развитие е акционер клас „А“ във фонда с парична вноска от 20 млн. евро.

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на България на „Три морета“.

Днес от 13.30 часа в НДК ще започне церемонията по официалното посрещане на държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации от президента Румен Радев.

По-късно ще бъде открит бизнес форумът, който се провежда в рамките срещата. Приветствие към участниците ще направи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Президентският панел в бизнес форума е на тема „Инициативата „Три морета“: Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“. В него ще участват ръководителите на делегации, сред които президентите на България Румен Радев, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, на Полша Анджей Дуда и на Словения Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия Карел Хавличек и на Словакия Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе президентът на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение ще се включи и президентът на Литва Гитанас Науседа.

На 9 юли ще се проведе срещата на върха на инициативата „Три морета“, която ще бъде открита от президента Румен Радев.

Президентският панел в рамките на срещата е на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“.

Към срещата на 9 юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Литва Гитанас Науседа и на Румъния Клаус Йоханис, и изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

В рамките на срещата ще се състои пресконференция и церемония по предаването на флага на инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума. Ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на „Три морета“.

- реклама -