Започва съдебен процес срещу 17 журналисти от „Джумхюриет“

Срещу 17 от шефовете и журналистите на най-уважавания опозиционен вестник в Турция – „Джумхюриет“ – днес започва съдебен процес.

Те прекараха зад решетките осем месеца.

Процесът е повод за нова тревога по отношение свободата на пресата при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Обвиняемите бяха арестувани през октомври 2016 г. в рамките на въведеното от властите извънредно положение след провалилия се опит за преврат от 15 юли. Анкара обвинява за опита за пуч живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен.

Според опозицията в Турция извънредното положение се използва за преследването на всеки, който се осмели да рискува да критикува Ердоган и ако обвинените бъдат осъдени, тях ги грозят присъди до 43 години. На процеса се гледа като на мерило за свободата на пресата в Турция, която като държава се намира на 155 място в света по този показател според класацията на „Репортери без граници“. Турция е дори след Беларус и Демократична република Конго.

Според групата за свобода на пресата Р24 в момента 166 журналисти са зад решетките в Турция, голяма част от които са арестувани в рамките на извънредното положение. В същото време в интервю в началото на месеца твърдеше, че зад решетките в Турция са „само двама истински журналисти“./АФП

- реклама -