Румен Порожанов, храни ,проверка качество световни производители

Започва проверка дали световните компании продават храни с по-лошо качеството у нас

От понеделник – 22 май, български експерти започват да взимат проби от основни хранителни продукти на световни производители в две от старите държави – членки на ЕС. Показателите ще се сравняват със същите продукти, продавани в България.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Румен Порожанов.

Пробите ще се взимат до 30 юни, след това започват анализите по определени от Българската агенция по храните показатели.

Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни, каза Порожанов и уточни, че компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция.

Критериите за сравнителен анализ и възможностите на лабораториите са консултирани с външни консултанти и Министерството на здравеопазването.

Според министъра избягването на двойният стандарт може да стане само с въвеждане на унифициран контрол в Европейския съюз.

Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия са потвърдили наличие на разминаване в показателите на стоките на техния пазар и същите – на пазарите от Западна Европа, съобщи още Порожанов.

Работната група за изясняване на фактите на българския пазар е създадена на 13 март под егидата на Българската агенция за безопасност на храните. Досега тя е уточнила кои храни ще се изследват и по кои показатели.

- реклама -