Започва проектът „Твоят час“ за извънкласни дейности

От днес официално стартира проектът „Твоят час“ за повече извънкласна дейност. За целта правителството отпусна 140 млн. лева.

Проектът ще обхване най-малко 320 000 деца от I до XII клас във всичките близо 2500 училища в страната.

Проектът ще продължи 29 месеца. На година в училищата ще се влеят 58 млн. лева, като 46 млн. от тях ще отидат за възнаграждения. Очакванията са 40 млн. лева да са за учителите в самите училища.

Следващата седмица ще заработи електронна платформа, в която в рамките на един месец ще се регистрират както училищата, така и всички физически и юридически лица, които искат да предлагат образователни услуги. Това включва треньори по различни спортове, инструктори по танци, преподаватели по музикални инструменти, школи по езици и читалища.

До края на септември учениците трябва да посочат в платформата своите интереси, а всяко училище да изготви „карта“ на учениците, които имат нужда от допълнителна подкрепа и извънкласни занимания.

Критериите за определяне на затрудненията на учениците са повтаряне на класа, ниските образователни резултати и слаби оценки.

Акцент ще бъдат допълнителните дейности по български език и математика. Всеки ученик със затруднения ще може да участва в две дейности за компенсиране на затрудненията и в още една по интереси.

 

- реклама -