каналджиите

Започва операция срещу каналджиите на мигранти

От днес започва специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството. Това съобщи по време на брифинг в Бургас главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР.

Акцията се налага, заради усложнената среда за сигурност. През юли месец денонощие са били предотвратявани 100 опита за нелегално преминаване на границата, я през август те са над 200.

От днес ще бъдат командировани допълнително над 150 жандармеристи по границите ни, за да помагат на служителите на „Гранична полиция”.

Ще бъдат направени и допълнителни КПП-та по пътищата, които ще следят трафикантите.

Нелегален трафик на района на Бургаска област

„Процесът, традиционно се изостря на територията на бургаска област, която се определя като критична точка”, допълни главният комисар.

По думите му една от причините е изключително натовареният туристически сезон и големият пътнико-поток, който възпрепятства проверките на незаконно преминаващите границата.

Само за вчера са предотвратени 220 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница. Става дума за 11 групи от мъже и жени, които са били заловени на територията на Малко Търново, Граматиково и Резово.

От началото на годината до сега в центровете от затворен тип към Дирекция „Миграция” са настанени 1350 чужденци. Обичайно техният престой е за около 2 седмици.

„Фронтекс” ще изпрати 200 души от всички държави членки на Европейския съюз, като до края на другата седмица трябва да са се включили в охраняването на границата.

- реклама -