Александър Манолев Дикме къщи за гости субсидия ДФ "Земеделие" решение ВАС методика санкции

Започва наказателно производство за нецелево ползване на евросредства заради къщата на Александър Манолев

По случая с къщата за гости на подалия оставка зам.-министър Александър Манолев започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС

Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Александър Манолев е предоставил заем от 700 хил. лв. на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“. Установили сме, че той е бил вписан като лице за контакт при извършване на проверка от ДФ „Земеделие“ преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ в размер на около 400 хил. лв. Установили сме също, че Александър Манолев е бил член на УС на ДФ „Земеделие“ в периода 19 юли 2017 г. до днес – днес е бил освободен. ДФ „Земеделие“ като разплащателна агенция следва да осъществява т.нар. мониторинг в продължение на 5 години за това, дали отпуснатите средства се ползват по предназначение. Този мониторинг приключва на 15 октомври 2019 г.“, посочи Румяна Арнаудова.

Като член на УС на фонд „Земеделие“ Александър Манолев имал функции по управление и контрол как се изразходват отпуснатите средства. Но, тези неща към момента не могат да се оценят като престъпление, обясни Арнаудова, затова са изпратени на КПКОНПИ за извършване на проверка.

Днес всички материали, които ВКП е събрала са били изпратени на Окръжна прокуратурата Благоевград, където започна досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание и получаване на средства от европейски фондове

„Така че започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС, и за представяне на документи и данни, които са послужили за отпускането на тази помощ“, посочи още говорителката.

Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е поставено лице

„Но, за да бъдем сигурни, да твърдим, да ангажираме наказателна отговорност прокуратурата трябва да извърши разследване, да събере доказателства по надлежния ред”, обясни Румяна Арнаудова.

В рамките на разследването Окръжната прокуратура в Благоевград ще проведе разследване и за данъчни престъпления.

- реклама -