Тръмп Ейрбъс Боинг търговска война СТО

Започва ли Тръмп търговска война с ЕС?

Доналд Тръмп обяви, че налага митнически контрамерки в размер до 11,2 млрд. долара на множество продукти на ЕС.

Мярката идва в отговор на отпускането на субсидии от страна на блока за „Еърбъс“.

Европейският производител на въздухоплавателни средства „Еърбъс“ по-рано през деня осъди плановете на Тръмп за въвеждане на тарифи за някои продукти на ЕС, като заяви, че те нямат никаква „правна основа“, добавяйки, че американската оценка на щетите е „до голяма степен преувеличена“.

„ЕС се възползва от търговията със САЩ от много години. Това скоро ще спре!“, пише Тръмп в Туитър.

Коментирайки планирания ход, френският финансов министър Брюно Льо Мер предупреди, че САЩ и ЕС „не могат да допуснат“ нов конфликт за европейския самолетен производител „Еърбъс“.

„Еърбъс“ от своя страна заяви, че последният доклад на СТО ще позволи на блока да обмисли „още по-големи контрамерки“.

Ден преди това офисът на търговския представител на САЩ (USTR) публикува списък с продукти, които биха могли да се обложат с допълнителни мита.

Той включва няколко вида въздухоплавателни средства, произведени във Франция, Германия, Испания или Обединеното кралство; различни храни, включително кисели млека, рибни пържоли, вина и сирена, както и дрехи, спално бельо и голям брой други продукти, произведени във всяка държава-членка на ЕС.

Спорът на Вашингтон с Брюксел за субсидиите на „Еърбъс“, дългогодишен съперник на американския конкурент „Боинг“, датира от 2004 г., когато САЩ за първи път се обърнаха към СТО. През 2011 г. СТО заяви, че „Еърбъс“ е получил 18 млрд. долара субсидии от ЕС между 1968 г. и 2006 г.

САЩ твърдят, че субсидиите от ЕС са причинили спад в продажбите на „Боинг“ и са довели до загуба на пазарен дял в страните по света.

ЕС, от своя страна, обвини САЩ в предоставянето на нелоялна подкрепа на „Боинг“, включваща данъчни облекчения и справяне с проблема чрез СТО. Брюксел твърди, че Вашингтон е предоставил на „Боинг“ субсидии от над 5 милиарда долара между 1989 и 2006 година.

Заплахата с мита идва и в критичен момент за „Боинг“, попаднал в криза заради своите самолети 737 MAX, която се основава на страхове за безопасност след два фатални инцидента.

- реклама -