Започва куклената фиеста в Пловдив

Днес в Пловдив стартира XXIII издание на международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”, който продължава до 7 септември.

Утре зрителите са поканени на спектакъла „Снежната кралица” на Държавен куклен театър – Москва. Фантастичният свят в популярната приказка на Ханс Кристиян Андерсен е конструиран с импровизирани средства – сякаш на игра у дома.

Малките зрители ще могат активно да участват в хартиена вихрушка, в пътешествие с картонена шейна, в нападение от горски бандити, съпреживявайки разказа на порасналия Кай за това как смелата Герда го е спасила и е разтопила с любовта си заледеното му сърце.

Сред гостите от чужбина са и театър „Вировитица” и куклен театър „Задар” – Хърватия, които ще представят пиесата „Кащанка”, базираща се на един от най-известните кратки разкази на А. П. Чехов.

От гледната точка на най-добрия ни приятел – кучето, писателят сатирик изобличава човешките слабости, утвърждавайки като контрапункт любовта, лоялността и чувството за отговорност.

На 5 септември театър „Ис Маскарадас” – Италия ще покаже „Насрещни ветрове” от Донатела Пау.

С поразителен реализъм куклите успяват да пресъздадат в какво състояние изпада човекът след катастрофа или война. Героите са симпатични, крехки стари хора, опитващи се безуспешно да се върнат към стария начин на живот.

Сред акцентите е и постановката „На разположение” на театър „Пъзел” – Канада, идеята за която е на Чаба Радули и Павла Мано. В този предметен театър за възрастни едно същество без име и лице пътува през живота си, белязан от първите му срещи с чувството на страх, гняв, изненада; от сблъсъка му с необяснимото, с другия, със самия себе си.

Второто заглавие, с което ще се представи театър „Пъзел”, е „Време за лягане!”.

Историята въвлича зрителя в нещо, което той добре познава от личен опит. А именно невъзможността да заспи, когато е дошло време за сън, защото леглото се оказва неудобно, възглавницата има собствено мнение по всички въпроси, а одеялото е прекалено късо.

На 7 септември, когато се закрива фестивалът, се играе безсловесният спектакъл „Старата мелница”, създаден по мотиви от приказката „Вятърна мелница” на Андерсен, част от афиша на Регионален куклен театър „Хмелнитски” – Украйна. Използвайки принципа на черната камера и с помощта на украински народни песни, постановката разказва историята на добрата стара мелница, която хората изведнъж решават да изгорят и да я заменят с нова по-модерна.
Входът за проявите на открито е свободен.

- реклама -