Кан, кинофестивал, филми

Започва кинофестивалът в Кан

Международният филмов фестивал в Кан днес се завръща, след като коронавирусната пандемия лиши водещата кинопроява в света от миналогодишното й издание.

Кинофестивалът в Кан, който обикновено се провежда през май, ще продължи до 17 юли, предава БТА.

Проявата се открива със световната премиера на драмата „Анет“. Това е първият филм от близо десетилетие на любимеца на френския артхаус Леос Каракс и първият му на английски език.

Драмата с Адам Драйвър и Марион Котияр е включена в конкурсната програма. Общо 24 филма ще се съревновават за наградата „Златна палма“. Сред участниците в надпреварата са предишни носители на приза като италианеца Нани Морети с филма си „Три етажа“, французина Жак Одиар с „Париж, 13-и район“ („Les Olympiades“), тайландския режисьор Апичатпонг Верасетакул с първия му англоезичен филм „Memoria“.

Иранският режисьор и двукратен носител на „Оскар“ Асгар Фархади също е включен в конкурсната програма с филма си „Герой“.

Провокативният нидерландски режисьор Пол Верховен, който често засяга темите за секс и насилие, ще участва в надпреварата с драмата „Бенедета“ с французойката Виржини Ефира в главната роля.

В комедийната драма „Френч Диспач“ („The French Dispatch“) на режисьора Уес Андерсън участва цяла плеяда звезди, част от които се очакват в Кан – Бил Мъри, Тилда Суинтън, Тимъти Шаламе, Ейдриън Броуди, Леа Сейду, Матийо Амалрик, Бенисио дел Торо, Оуен Уилсън, Франсис Макдорманд, Натали Портман, Брад Пит.

Друга звезда на Холивуд – актьорът и режисьор Шон Пен, се включва в надпреварата с филма „Денят на знамето“, в който играе заедно с дъщеря си Дилън. Пен се надява на „лично възкресение“ след катастрофалното му представяне в Кан през 2016 г. с хуманитарната любовна история „Последното лице“.

Конкурсната програма включва и филма „Петрови в грипа“ („Petrov’s flu“) на руснака Кирил Серебренников, известен с критиките към властта в родината, на когото е наложена забрана да я напуска.

Четири филма, които ще се съревновават за „Златна палма“, са режисирани от жени.

Три от тях са фанцузойки – Джулия Дюкурно, която се съревновава с филма си „Титан“, Миа Хансен-Льов с „Остров Бергман“ и Катрин Корсини с „Фрактура“. Четвъртата дама в надпреварата е унгарката Илдико Енеди с „Историята на жена ми“.

В състава на журито тази година влизат пет жени – режисьорките Мати Диоп и Джесика Хауснер, актрисата и режисьорка Мелани Лоран, актрисата Маги Джиленхол, която също се готви да дебютира зад камера, и певицата Милен Фармер, и четирима мъже – председателят му, американският кинодеец и първи афроамериканец на поста Спайк Лий, актьорите Сон Кан-хо („Паразит“) и Таар Раим („Пророк“) и режисьорът Клебер Мендонса Фильо.

Българският филм „Жените не плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен поглед.

Продукцията е с участието на актрисата Мария Бакалова, която направи пробив в Холивуд с ролята си в комедията „Борат 2“, донесла й номинация за „Оскар“.

Американската актриса и режисьорка Джоди Фостър, която за първи път преминава по червения килим на „Кроазет“ още като дете, ще бъде удостоена с почетна награда „Златна палма“ на кинофестивала в Кан.

Общо над 80 продукции (над 120 с включените в паралелните секции) ще бъдат показани до финалната вечер. Тогава ще бъде прожектирана шпионската комедия „Агент 117: От Африка с любов“ от поредица с Жан Дюжарден в главната роля, която пародира филмите за Джеймс Бонд, Фантомас и Розовата пантера.

- реклама -