Ухан

Започва изтегляне на граждани на ЕС от Ухан

Гражданите на ЕС ще бъдат излтеглени от Ухан, китайския град в епицентъра на смъртоносната вирусна епидемия. Това ще стане с помощта на два френски самолета тази седмица, съобщи Европейската комисия.

„Първоначалните изчисления показват, че около 250 френски граждани ще бъдат транспортирани с първия самолет и над 100 граждани на ЕС от други страни с втория самолет“, се казва в декларация на ЕК.

По-рано тази вечер външният министър на България Екатерина Захариева заяви, че се обсъжда евакуация на четиримата български студенти от Ухан именно по европейска линия с полет на някоя друга държава. Тя бе категорична, че страната ни също има готовност да изпрати правителствения самолет, но има опасения, че няма да му бъде разрешено да кацне в Ухан. Захариева смята, че решение за нашите съграждани ще бъде намерено до дни.

Франция вече обяви, че изпраща първи самолет, който ще изтегли гражданите й от Ухан, без да посочва данни колко ще бъдат на борда.

В своето изявление Комисията заяви, че въздушният транспорт по искане на Франция ще бъде съфинансиран от ЕС по неговия механизъм за гражданска защита и ще бъде разширен с втори самолет за гражданите на евросъюза.

В изявлението се казва, че „само здрави или граждани без симптоми ще могат да пътуват“ с полетите.

„ЕС не забравя своите граждани в нужда, където и да са по света„, каза еврокомисарят по управление на кризите, Янез Ленарчич.

Той съобщи още, че Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на ЕС е в контакт с държавите-членки на ЕС и китайското посолство в Брюксел за операцията и „може да бъде осигурена допълнителна подкрепа от ЕС, ако бъде поискана“.

- реклама -