Започва изплащането на увеличените пенсии, жена припадна на опашка в Пловдив (Как да ги получите?)

Започва изплащането на увеличените от 1 юли пенсии. Това ще се случи по стандартния график от днес. Още в ранните часове възрастна жена колабира на опашка за пенсии в Централна поща – Пловдив, съобщава NOVA. 

Огромната опашка рано сутринта в пощата в

Пловдив директорът на пловдивксия клон на „Български пощи“ Диана Ранчева обясни с това, че хората искат да получат парите си още в първия ден на тяхното изпплащане.

„Повечето клиенти желаят да получат пенсиите си в първия изплащателен ден и е обичайно да има повече хора. Максималните гишета тук са 7 и те обслужват хората“, каза тя.

Днес е първият ден от изплащането им след

гласуването на актуализацията на бюджета. С нея минималната пенсия стана 467 лв., максималната – 2000, а средната за страната достигна 666 лв.

От миналия месец „Български пощи“ изплащат пенсиите с електронен пенсионен картон и заедно с пенсиите възрастните могат да плащат битовите си сметки едновременно, обясни Диана Ранчева. Тя призова хората да се съобразят със срока, който е до 20-ти юли, за да не се получават струпвания.

10-те % увеличение пенсионерите определиха

като „малко” и „нищо не е”. Според тях те няма да компенсират инфлацията, тъй като парите са „отишли предварително” и главно за храна.

1 млн. 300 хил. възрастни ще поучат пенсиите си по банков път днес. Останалите – в пощенските станции от днес до 20-ти юли по график.

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се извършва по график,

предварително обявен във всяка една от станциите.

Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2022 г.

От 1 юли е в ход изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през май 2022 г.

Според данните, предоставени в НОИ от

Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени 3575 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 755 890 души.

От 1 юли минималната пенсия става 467 лева, а максималната се покачва до 2000 лева. Социалната пенсия за старост от 170 лв. става 247 лв.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено