икономиката

Започва европейската мисия за проверка на прокуратурата

Европейска мисия за проверка на прокуратурата започва днес у нас. Общо петима магистрата от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и двама служители на новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на ЕК, ще трябва да се запознаят с дейността на българската прокуратура, като впечатленията им ще бъдат обобщени в доклад, който ще стане готов в края на годината.

Европейските магистрати и експерти първо ще разговарят с правосъдния министър Екатерина Захариева, а по-късно ще имат среща и с ръководството на прокуратурата, начело със Сотир Цацаров.

От правосъдното ведомство вече информираха, че по искане на ЕК няма да публикуват техническото задание за мисията.

Започващата днес мисия ще продължи пет дни и ще бъде последвана от още поне четири работни визити, които ще се проведат в следващите месеци. Независимо, че ще обсъждат въпроси, които се отнасят до работата на прокуратурата, европейската делегация ще има срещи и с най-малко шестима съдии, както и с поне трима адвокати.

Първата мисия на магистратите и експертите от Брюксел не предвижда посещения в отделни прокуратури или следствени служби в столицата или в страната, както и запознаване с работата на полицейските органи и службата за борба с организираната престъпност.

В програмата на европейската делегация не са предвидени работни срещи, както с ръководствата на Върховните съдилища, а така също и с членове на прокурорската или съдийската колегии на Висшия съдебен съвет или поне с Инспектората на съдебната власт, в чийто правомощия влизат проверките на магистрати.

За първото си посещение у нас, членовете на мисията за независим анализ и оценка на българската прокуратура, са имали възможността да се запознаят с осем наказателни дела, които също ще бъдат обект на дискусии.

Началото на европейската мисия досега бе отлагано два пъти. Веднъж през месец април и веднъж в края на месец май. Проверката се провежда по инициатива на премиера Бойко Борисов и със съдействието на Министерство на правосъдието.

- реклама -