Започва демонтаж на изгорялото скеле около Нотр Дам

Последната фаза на деликатната операция по демонтажа на скелето на шпила на катедралата „Света Богородица“ в Париж, изкривено от горещината на пожара през април миналата година, ще започне в понеделник, съобщи в неделя организацията, натоварена със сложната задача по възстановяването на катедралата.

„Шпилът на катедралата Нотр Дам беше в реставрация по време на пожара на 15 април 2019 г. Скелето, монтирано за тази операция, устоя на срутването му, но беше деформирано от изключително високата температура на огъня“.

Скелето се състои от 40 000 парчета с общо тегло от 200 тона, а половината от него се намира на височина от над 40 метра. За да се предотврати срутване след изкривяването му, то първо е било обградено с метални греди на три нива.

За свалянето на първото скеле е изградено и още едно такова. От понеделник „два редуващи се екипа от петима техници с въжета ще се спуснат възможно най-близо до изгорелите части, за да може със саблени триони да изрежат металните тръби, които са се стопили една върху друга. Частите ще бъдат събирани с 80-метров кран, който ще помогне да се предотврят повече щети на катедралата.

Очаква се операцията да продължи през цялото лято.

От пожара насам, все нещо спира реставрацията на катедралата – в началото ремонтът беше спрян заради повишени нива на олово в пода на катедралата, след това есента и зимата лошото време спря ремонтните работи заради много силен вятър, а през пролетта епидемията от коронавирус напълно спря работата по възстаноявването на историческата сграда.

- реклама -