Започнаха регионалните избори в германската провинция Хесен

В централната германска провинция Хесен започнаха регионалните избори, които се очертаха като тест за нестабилното коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел.

Изборите за регионален парламент (ландтаг) в провинцията, която включва и Франкфурт – финансовия център на Германия, се провеждат на фона на намаляващата подкрепа за управляващите партии и силното напрежение в коалиционното федерално правителство.

Очаква се консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел да събере най-много гласове, но да понесе значителна загуба спрямо предишните избори от 2013 година. На второ място се очаква да излязат Германската социалдемократическа партия (ГСДП) или „Зелените“, посочва ТАСС. Крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) вероятно ще преодолее 5-процентовия праг за влизане в ландтага.

Социолозите посочват, че като цяло изборите очертават загуба за традиционните партии и могат да се отразят отрицателно на работата на федералното правителство.
В Хесен сега управлява коалиция на ХДС и „Зелените“, на които след изборите вероятно ще се наложи да търсят трети коалиционен партньор, за да запазят парламентарното си мнозинство.

- реклама -