СЕТА

Започнаха преговорите за спасяването на споразумението с Канада

Канада се надява да пробие през блокадата на Валония

Започна срещата на председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и министърът на търговията на Канада Кристия Фриланд. Разговорите се провеждат с надежда да се спаси заплашеното от провал търговско споразумение след отказа на Валония да го подпише.

При пристигането си в сградата на Европарламента Фриланд заяви: „Топката е в полето на Европа. Надяваме се, че е възможно да намерим решение“.

Шулц се среща днес и с лидера провинцията

„Не може да спрем на последната част от пътя“, написа снощи във фейсбук профила си Мартин Шулц.

От всички страни членки, само Белгия, не е готова да подпише СЕТА. Според Конституцията на страната всички пет провинции трябва да ратифицират споразумението преди страната официално да декларира подкрепата си.

Вчера обаче френскоезичната провинция Валония категорично обяви, че не подкрепя свободната търговия между ЕС и Канада.

Премиерът на Валония Пол Магнет
Премиерът на Валония Пол Магнет

Въпросите на външнотърговските отношения в Белия се решават до голяма степен от регионалните, а не от федералния парламент. Проблемът се усложнява, защото другата белгийска провинция Фландрия, която е холандскоезична, се обявява за споразумението.

Без споразумението визите остават

По-рано председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер съобщи, че отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на СЕТА.

- реклама -