преврат

Mасови чествания на годишнината от опита за преврат в Турция – СНИМКИ

Хиляди турци започнаха да изпълват улиците, за да отбележат годишнината от неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган призова гражданите на всички 81 провинции в страната да вземат участие в мероприятията за „запазване на демокрацията”.

Още вчера на много места в страната се проведоха събития по повод днешната годишнина, която се отбелязва като Ден на демокрацията и националното единство.

Марш, наречен „Съпротива и възраждане” се проведе в истанбулския квартал Есенлер като в него участие взеха няколко хиляди души, които носиха турски флаг, дълъг 2016 м. Шествие имаше и в квартал Газиосманпаша в Истанбул, на което присъстваха представители на политически партии и близки на убитите и ранени в нощта на преврата.

Турция ще удължи режима на извънредно положение

На пресконференция премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че правителството ще изиска удължаването на мярката за извънредно положение от парламента преди изтичането ѝ на 19 юли.

„Разбира се, че мярката ще бъде премахната един ден, когато обстоятелствата го позволяват, но обявяването на точна дата би било погрешно. Подобни проблеми се разглеждат и обсъждат в рамките на Националния съвет за сигурност“, уточни той.

На същата среща, Йълдъръм нападна САЩ и някои европейски страни, които – съгласно думите му, не са позволили провеждането на мероприятия по отбелязването на неуспешния преврат и в прилагането на двойни стандарти, що се отнася до човешките права в Турция в сравнение с техните страни.

„От една страна се наричате „страни на свободата“ и постоянно критикувате Турция заради човешките права и свободи на нейните граждани, а от друга спирате действия, предназначени да информират международната общественост за опасността, която беше надвиснала над бъдещето на Турция“, коментира турският премиер.

Очаква се шествията за отбелязване на годишнината да продължат до тази вечер в полунощ.

- реклама -