Започнаха консултациите при президента: ГЕРБ-СДС готови да излъчат състав на кабинет-ВИДЕО

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с ГЕРБ-СДС.

Готови сме със състава на нашето правителство, но и сме готови за предсрочни избори, заяви председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както някой се опитва да втълпи, нито от проверки, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни избори“, каза Атанасова и добави: „Трябва всички, парламентарно представени политически сили да намерим баланс в отношенията, да търсим решенията за България. Надявам се всички заедно, че ще бъдем по-прагматични и ще вземем решения в полза на държавата“.

Радев заяви, че не бърза с назначаването на служебно правителство

Призовавам всички партии и ПГ да поемат своята отговорност. Искам да разсея всички спекулации, че бързам със служебния кабинет. Всички ние трябва да работим за действащо, редовно, отговорно с необходимата подкрепа правителство. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на консултациите с парламентарно представените сили за връчване на проучвателен мандат.

„Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Формирането на правителство е изцяло отговорност на парламента и партиите там. Моята роля е да осигуря една платформа за диалог, което правя в момента“, категоричен е Радев.

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на всички парламентарни групи в 45-ото Народно събрание.

С тях той ще обсъди готовността им да се сформира ново правителство след изборите на 4 април.

Консултациите в всички парламентарни групи ще се проведат в рамките на днешния ден.

Следващата стъпка по закон е връчването на мандат за съставяне на правителство. Първият опит е за ГЕРБ, вторият за партията на Слави Трифонов, а ако се стигне до трети, той се връчва по преценка на президента. В случай, че никоя партия не успее да сформира кабинет, парламентът се разпуска.

- реклама -