Започнаха да почистват „Нотр Дам” от олово

Придвижването на пешеходци и транспортни средства около изгорялата катедрала „Нотр Дам” е изцяло преустановено заради дейности по почистване на замърсяване с олово, съобщава радиостанция RTL.

В началото на март префектурата на полицията в Париж съобщи за значително превишени количества олово в почвата около катедралата. По-късно кметството обяви провеждането на акция по „дълбоко прочистване” на училищата около „Нотр Дам”.

Тези дейности ще продължат поне до 23 август. Разделени са на три етапа, в зависимост от различните зони, в които ще се проведат.

Върху плоските повърхности под налягане ще бъде разпръсквана вода, примесена със специален почистващ препарат, а върху пейките, кашпите за цветя и осветителните тела ще се постави специален гел. От замърсените участъци вече са отделени 40 сантиметра почвения слой.

Най-големият пожар в историята на „Нотр Дам” избухна вечерта на 15 април. Разрушен беше куполът, а пламъците обхванаха носещата конструкция. По-голямата част от произведенията на изкуството и съхраняваните в катедралата реликви оцеляха. Предполага се, че инцидентът е възникнал по време на реставрационни дейности.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви намерението си да възстанови „Нотр Дам” за пет години. Помощта си за реставрационните дейности и набирането на средства за това предложиха няколко международни организации и големи компании.

- реклама -