Започна заседанието на Парламента

Старт на политическия сезон.  Големият въпрос сега е каква ще бъде съдбата на правителството и дали ГЕРБ ще успеят да съберат така необходимите 120 подписа, за да стартират процедурaта за нова Конституция на Републиката.

Именно това е заявката за стабилност, която лично премиерът Борисов сложи на политическата сцена, а управляващите сами си поставиха срок- 2 септември.

Как изглежда към момента картината? Дори и всички депутати на ГЕРБ и Патриотите да се подпишат, гласовете пак не стигат. Тоест трябват още поне 4 подписа.

Ситуацията става още по-сложна и от факта, че вчера от ВМРО обявиха,че няма да подкрепят, ако техните изисквания не бъдат заложени.  БСП и ДПС заявиха категорична позиция и казаха „не“ на управляващите. Днес разговори ще има с ВОЛЯ и независимите депутати. Залогът за всичко това е евентуалната оставка на кабинета „Борисов“. Заседанието започна в 9 часа.

С кворум от 211 народни представители и с химните на България и Европейския съюз започна новата пленарна сесия на депутатите.

От тази есен те се преместиха в изцяло реконструираната и обновена зала „Света София“ в сградата на бившия Партиен дом, където ще заседават занапред.

Законодателната програма за деня предвижда ново обсъждане на промените в Закона за подземните богатства, върху който президентът Румен Радев наложи частично вето, промените в Изборния кодекс за машинното гласуване и оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева.

Председателя на НС Цвета Караянчева призова за отговорно отношение на депутатите към ситуацията и им пожела успех в новия политически сезон.

Очаква се държавният глава Румен Радев да направи обръщение към народа и Народното събрание.  Това ще стане от трибуната на Парламента, по време на откриването на новата сесия на 44-тото Народно събрание.

Пред Парламента са се събрали протестиращи, които по-рано се опитваха да не допуснат народните представители в сградата за заседанието.

 

 

- реклама -