сн. БГНЕС

Започна втората фаза на ваксинирането срещу COVID-19 у нас – в домове за възрастни хора

Започна втората фаза на ваксинирането срещу COVID-19 у нас – в домове за възрастни хора. Имунизациите стартират както за старите хора, така и за и персонала в социалните домове. Те ще бъдат извършени от мобилни екипи на регионалните здравни инспекции.

Около 30% от домуващите в общинските домове в София са пожелали да се ваксинират. Първи ще бъдат ваксинирани 15 души от Дом „Надежда“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

сн. БГНЕС

„Днес д-р Бояджиев от 2-ро ДКЦ и сестра от 5-а Градска болница са в екипите за ваксиниране. Цялата логистика се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и превенция. Осигурена е линейка, която ще бъде на място. Вътре в домовете са организирани кабинети, в които има всичко необходимо за реакция при евентуална спешна нужда“, посочи кметът.

„Разчитаме на лекарите и специалистите, за да можем да помогнем на тези най-уязвими хора, за да бъдат по-спокойни. Около 30% от домуващите в общинските домове в София са пожелали да се ваксинират.Столична община се грижи за 8 такива домове за възрастни хора. Поканили сме и частни домове да се включат в тази организацията. Към този момент нямаме заявки от тях. РЗИ – София са осигурили ваксини за всички домове. Днес започнахме с 30. Бяха получени ваксините от екипите и сега започва ваксинирането на 15 домуващи в Дом „Надежда“ и трима души от персонала“, добави тя.

По думите ѝ около 240 души общо с персонал са желаещите в домовете да се имунизират. Тя допълни, че към тази бройка е възможно да се включват и допълнително хора.

- реклама -