Военен парад за Деня на храбростта, зрителите видяха самолет, вертолети и 48 броя военна техника

В центъра на София се проведе военният парада за Деня на храбростта.

С мощно „ура” строените представителни блокове посрещнаха знамената светини и бойните знамена на Българскара армия, които по-рано бяха тържествено осветени пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Командващият парада е ген. майор Иван Лалов.

„Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания.“, каза в речта си президентът Румен Радев.

И ако днес Бългрия е една от тях, то е защото нашият народ е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експериметни – недоимък, съкращения. Но тя винаги оцеляваше“. Това държавният глава каза по време на тържествено слово по случай Деня на храбростта и празник на армията.“, каза още Радев.

„И да не забравяме, че днес 6-и май е Ден на храбростта. Чест и слава за българската армия и всички храбви българи. Да живее България!“, завърши речта си президентът.

Във въздушният компонент на парада участваха вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и „Cougar” и самолетите „Спартан“, „Пилатус“ и МиГ-29.

На площада преминаха 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба „Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили. Сред тях ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД”, 122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, 122 милиметрова самоходна гаубица 2С-1 „Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танк Т-72.

Клубът за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ представи техника от периода на Втората световна война.

За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата имаха възможност да  разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. „Княз Александър I“.

При изпълнението на националния химн по време на парада проехтяха 20 артилерийски салюта.

- реклама -