Ще има ли мир? Започна третият кръг преговори между Русия и Украйна (Обновява се)

Ще има ли мир? Започна третият кръг преговори между Русия и Украйна. Той отново се провежда на беларуска територия, предадоха световните агенции.

Непосредствено преди старта на третият кръг Москва каза условията, при които веднага би

прекратила инвазията в Украйна.

Кремъл иска Киев да прекрати военните си действия и да направи промени в конституцията си, които гарантират неутралитета й.

А също така

да признае Кримския полуостров за руска територия,

както и да признае Донецк и Луганск за независими територии. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция Ройтерс.

Песков каза, че Русия е информирала Украйна за своята готовност „незабавно“ да прекрати военните действия, ако Киев изпълни въпросните искания.
„Беше им съобщено, че всичко това може да спре незабавно“, каза още той.

Към момента няма отговор от страна на Украйна на тези искания.

По темата за неутралитета на Украйна Песков каза, че украинците „трябва да направят промени в конституцията“, че няма да се стремят към членство в какъвто и да е блок. Въпреки исканията Киев да признае Крим за руска територия, говорителят на Кремъл твърди, че Федерацията няма „никакви териториални претенции към Украйна“.

„Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще я доведем докрай. Най-важното е Украйна да прекрати военните си действия. Те трябва да спрат военните си действия и тогава никой няма да стреля“, каза Песков.

- реклама -