Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

В 82-милионна мюсюлманска Турция започна Рамазанът – месецът на постите. Тази сутрин, преди изгрева на слънцето, милиони турци станаха от сън, за да седнат на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур. С нея започват постите, продължаващи до залез слънце.

Спазващите ритуала не приемат храна и напитки, въздържат се от пушене и секс.

Едва след като слънцето залезе и ходжата обяви от минарето края на поста, започва вечерята ифтар и масите се отрупват с храна и вкусотии.

Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки.

Той заема важно място в живота на мюсюлманите, понеже е едно от правилата, които са застъпени в свещената им книга – Корана. Постът има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Традицията на Рамазана е семействата, близки и приятели да се събират край трапезата, на която има традиционни храни и вкусотии – фурми, супа, питки, пастърма, сладкиши, ядки. След вечерята ифтар се отива на молитва в джамията. Молитвите, наречени теравих намазъ, продължават през целия месец и в тях участват и жени.

През дните на Рамазана джамиите ще бъдат отворени през цялата нощ.
Отвън те са украсени със светещи гирлянди с надписи „Добре дошъл Рамазан – султанът на 11-те месеца“. През месеца на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията, фирмите променят графика на работното си време, за да улеснят хората, които спазват ритуала.
Освен религиозните ритуали Рамазанът включва прояви от социален, културен и развлекателен характер, които се организират през топлите майски вечери и продължават до разсъмване.
След поста, който продължава един месец, започва Шекер байрам.
- реклама -