Путин, Меркел и Макрон обсъдиха кризата в Украйна – СНИМКИ

Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване, съобщи Кремъл

Разговорът се проведе в Хамбург на работна закуска.

„Те обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване“, се посочва в изявлението.

От руска страна на срещата присъстваха президентският помощник Юрий Ушаков и прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

 

Въпросите около Украйна се обсъждат не за първи път в кулоарите на срещата на върха в германския град и не само от „нормандската четворка“. В петък те бяха тема на разговор и при срещата на Путин с американския му колега Доналд Тръмп.

Както поясни руският външен министър Сергей Лавров, американската администрация е уведомила руската страна за назначаването на свой нов представител в Украйна – Кърт Волкър, който скоро вероятно пристигне в Москва.

Лидерите на Г20 ще завършат двудневната си среща в Хамбург днес с обсъждането на въпроси, свързани с устойчивото развитие и помощта за Африка

Както и проблема с цифровата икономика и безработицата. След приключване на разговорите, германският канцлер Ангела Меркел ще обяви на пресконференция резултатите от срещата на върха.

Ключова тема на срещата на върха е екологията, превърнала се в разделителна линия между големите икономики, след като американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Друга важна точка от дневния ред на втория ден ще бъдат преговорите по търговските въпроси. По-рано Тръмп многократно беше обвиняван в протекционизъм, което, в частност, се отрази на заседанието на Г-7 в Таормина.

В петък страните от Г-20 намериха допирни точки по един от основните въпроси – лидерите успяха да постигнат съгласие по редица аспекти на борбата срещу тероризма. В съвместно изявление по този въпрос, те подчертаха готовността да обединят усилията си в борбата срещу финансирането на ислямистките групировки като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

Освен това, в контекста на борбата срещу тероризма, бяха обсъдени въпроси, свързани с интернет. „Групата на двадесетте“ ще гарантира, че доставчиците на интернет услуги ще премахват незабавно информацията в мрежата, по един или друг начин свързана с ислямизма.

В сянката на протести

От петък Хамбург е почти под обсада – много от улиците са затворени. Навсякъде са поставени полицейски бариери. В небето патрулират хеликоптери растящите черен дим. Общественият транспорт не върви по план. Освен редовните протести, някои активисти извършиха нападения в различни части на града. Правоприлагащите органи на Хамбург бяха принудени да потърсят подкрепа от всички федерални провинции на Германия във връзка с протестите.

Източник: ТАСС

- реклама -