ЕС, флаг, знаме

Започна срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Започна срещата ЕС-Западни Балкани, организирана от Словенското председателство на Съвета на ЕС. В Любляна България ще бъде представлявана от президента Румен Радев, който ще участва на две срещу с македонския премиер Зоран Заев.

Първата е по инициатива на еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи и премиера на Словения Янез Янша.

По-късно Радев е поканен от германския канцлер Ангела Меркел на обща среща с френския президент Еманюел Макрон и с премиера Зоран Заев.

По информация на БНТ, Република Северна Македония и страните от Западните Балкани ще бъдат призовани да спазват двустранните договори със страните членки и да разрешат двустранните спорове с тях.

България отказа да подкрепи преговорната рамка на Скопие заради системно неизпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година.

Преди два дни Радев разговаря по телефона с германския си колега Франк Валтел-Щайнмайер и посочи, че регионът ще спечели от напредъка в процеса на евроинтеграция на Скопие.

България обаче очаква конкретни резултати при спазването на човешките права.

Същевременно страната ни е подложена на все по-голям международен натиск да вдигне ветото за започване на преговори за членство с Република Северна Македония.

- реклама -