България ще ремонтира украинска военна техника, Киев ще ни доставя ток (Обновена -Видео)

България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще ни доставя ток. Това стана ясно на съвместната пресконференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски след тяхната среща в украинската столица.

„Обсъдихме взаимодействие в енергетиката – Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод”, каза Зеленски.

По време на разговорите са били обсъдени възможностите за ремонт на украинска военна техника в българските мощности, обясни още Зеленски. „За нас е важно качеството и сроковете”, подчерта президентът.

Постигнати са били договорености за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

Киев пък ще сътрудничи на българските плавателни съдове, блокирани на пристанища в Украйна.

„Целта на санкциите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги подкрепя и занапред. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската перспектива на Украйна. Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя това”, каза Зеленски.

Той коментира и кампанията на Петков за дарения за боеприпаси за Украйна. „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на моята страна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна”, каза Зеленски.

По-рано през деня българската делегация посети градовете Бородянка, Буча и Ирпен.

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“, коментира Петков по повод идеята България да окаже военна помощ на Украйна.

По-рано през деня българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпен.

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“, коментира Петков по повод идеята България да окаже военна помощ на Украйна.

ВИДЕО ТУК

- реклама -