Снимка: БГНЕС, Снимката е илюстративна

Започна протестът на земеделците

Започна протестът на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Недоволството е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство, предаде БНР.

Те са против засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, както и от условията по т.нар. европейска „зелена сделка“.

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни.

Протестните действия са в знак на солидарност със зърнопроизводителите от европейските страни, които също ще протестират, каза председателят на Областния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров.

„Ще бъдем солидарни с колегите от още 10-15 страни от Европейския съюз, които ще протестират заради ниските цени на културите слънчоглед, царевица, които се внасят нерегламентирано от Украйна с неясен произход, третирани посевите с неясни препарати, които не са сертифицирани в ЕС и така на пазара ще се компрометира нашето производство.“

Протестните шествия със земеделска техника са планирани в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

- реклама -