Служителите от Емко скандираха оставка под прозорците на правителството – ВИДЕО

Стотици служители на „Емко“ протестират на площада между президентството, Народно събрание и правителството.

Те пристигнаха в София независимо, че по-рано днес Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките върна на завода отнетия лиценз.

Освен „оставка“ протестиращите скандираха и „мафия“, както и „много сме, силни сме“, а част от лозунгите им гласяха – „спрете войната срещу нас”, както и „държавата ни ограбва хляба”.

Финансовият директор на „Емко“ Димитрина Маркова изтъкна, че за първи път вижда до себе си над 1300 души, които няма как да грешат, че този път истината и справедливостта е на тяхна страна. Тя изтъкна, че лицензът на „Емко”, който, по нейни думи, бил незаконно отнет, трябвало да бъде върнат рано или късно.

„Ние работим денонощно, ежеминутно, събота и неделя. Днес той, министърът на икономиката, обяви пред цялото общество – върнахме им лиценза. Да, но ни откраднахте продукцията и договорите, г-н министър. Вие, г-н министър, и вие, г-н Бойко Борисов, се държите с нас като мащеха, която взима от сирачето и дава на другото дете. Ние всички сме българи и всички работим за икономиката на тази страна”, категорична бе още Маркова.

Леви политици в редиците на протестиращите

На протеста присъстваха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев и други депутати от парламентарната група на партията. Тук са и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева и Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ.

 

НАП влезе в завода днес

Действията на данъчните нямат никаква връзка с процедурите около лиценза на дружеството. Посещението на служители на НАП днес е свързано с ревизия на трето лице, започнала от органите на приходната администрация през 2015 г.. През април 2015 г. НАП е запорирала. поименни акции в капитала на „Дунарит, притежавани от третото лице. Запорът е вписан и в търговския регистър, информираха от приходната агенция.

През юни 2017 г. органите на НАП са установили, че основен акционер в „Дунарит“ вече не е третото лице, а „Емко“. Подобна промяна не би следвало да е възможна, защото прехвърлянето на акции, върху които е наложен запор не е допустимо от закона. Във връзка с това публичните изпълнители на НАП София са опитали неколкократно – писмено и чрез лично посещение в офисите на „Емко“ в началото на септември 2017 г. да изяснят местонахождението на запорираните акции, за да бъдат иззети, каквото е изискването на закона, както и връзката на „Емко“ с тях.

Досегашните опити на служителите на НАП да получат отговор на въпросите са останали без резултат, поради което е извършено ново посещение днес със съдействието на органите на МВР. Публичните изпълнители на НАП отново са поискали информация и предаване на акциите, но са получили отговор от персонала на „Емко“, че не знае къде се намират ценните книги. За действията си от днес служителите на НАП са съставили протокол, съгласно разпоредбите на ДОПК.

- реклама -