книгата

Започна Пролетният панаир на книгата в НДК – СНИМКИ

Пролетният панаир на книгата започна днес в НДК. В него участват над 160 издателства.

Форумът ще продължи до неделя, като паралелно с това НДК е домакин и на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Повече от 10 000 книги, 1200 квадратни метра изложбена площ, над 40 хиляди очаквани посетители и богата културна програма с близо 50 събития – литературни четения, срещи с автограф на щандовете на издателите, дискусии – това очакват организаторите.

Като част от официалното откриване на Панаира на книгата беше и показването за първи път на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация”. Зидаров е автор на рисунките към повече от 200 книги, а през 2016 и 2017 години е номиниран за най-престижната награда за детска литература в света – мемориалния приз „Астрид Линдгрен”. В момента Любен Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

„Насърчаването на четенето за мен винаги е било кауза. Четенето означава повече грамотност, по-богато въображение, означава повече интелект, а това е, което искаме за нашите деца“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на базара.

„По данни на най-големите издателства у нас от началото на годината досега са продадени около 4 млн. книги, което е с 6% повече от миналата година“, съобщи кметът.

На базара присъства и министърът на културата Боил Банов. „Каквото и да си говорим, истината е, че ако не научим нашите деца и млади хора да имат отношение към книгата, всичко друго е маловажно. Това е шансът ни да научим поколенията на отношение и любов към книгата“, каза Банов.

Пролетният панаир на книгата продължава до 2 юни и е отворен за посетители от 10 до 20 часа.

- реклама -