сн. БГНЕС

Започна пръскането срещу кърлежи

Започна пръскането срещу кърлежи в София. То ще се извършва по график, като първо ще бъдат обработени тревните площи в Южния парк. Със затоплянето на времето рискът от ухапвания от кърлежи и по хората, и по домашните любимци се увеличава.

На обработените площи са поставени указателни табели.

„Този сезон е малко по-особен, тъй като обработките стартират по-късно предвид промените в метеорологичните условия. Да, кърлежи има вече. Граждани, които си разхождат домашните любимци по парковете – също има. В тази епидемична обстановка напомняме за този проблем, който е немалък, наред с другите ежедневни проблеми по отношение на общественото здраве“, допълни Цезаринка Илиева от столичното РЗИ.

сн. БГНЕС

„Това е една рутинна практика, създадена между здравната инспекция, столична община и фирмите-изпълнителки. Обработките се извършват с препарати, разрешени от Министерство на здравеопазването. От наша страна се контролира оригиналната опаковка на препарата, спазване на разходната норма и концентрация, което е много важно, тъй като това са обработки на открито. Цели се щадене на околната среда, но и постигане на ефект“, допълни още тя.

От РЗИ предупреждават гражданите и гостите на града, че пръскането не постига 100% ефективност и препоръчват на всички да бъдат внимателни при разходки на открито.

- реклама -