Мосул

Започна операцията за освобождаване на иракския град Мосул

Започна военната операция за освобождаването на иракския град Мосул от силите на групировката „Ислямска държава“. Стартът на операцията беше даден от премиера на Ирак Хайдер ал Абади.

„Дойде времето на победата и операцията за освобождението на Мосул започна. Обявявам началото на победоносната операция, за да бъдете освободени от насилието и тероризма на Даеш”.

Мосул, чието население е близо 500 хиляди души е смятан от джихадистите от „Ислямска държава“ за тяхна столица в Ирак. Градът беше предаден на практика без бой от иракската армия на джихадистите на 10 юни 2014 г. Операцията по освобождаването му трябваше да започне в началото на октомври, но окончателното решение за началото на тази мащабна военна акция оставаше в ръцете на иракския премиер Хайдер ал Абади.

ООН: Над 1 милион души може да напуснат домовете си

ООН изрази загриженост за цивилните в Мосул. Военната операция може да изложи на опасност живота на 1,5 милиона души, предупреди заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън.

По данни на ООН, в резултат на бойните действия в блокадата може да се окажат десетки хиляди иракчани. В най-лошия сценарий до „1 милион души може да бъдат принудени да напуснат домовете си”.

ООН е готова да предостави убежище на 60 000 души в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на строеж са нови лагери, разчетени за 250 000 души. Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 000 семейства

Международният комитет на Червения кръст призова всички участващи в операцията да разграничават цивилните лица от военните цели. „Хората, които не участват в конфликта, трябва да бъдат защитени. Също така и гражданските сгради като училища, болници и домове трябва да бъдат под защита. Страните в конфликта трябва винаги да помнят и да виждат разликите между тях и военните обекти“, заяви Сара Ал Завкари от иракското представителство на Червения кръст.

Реакциите на света

САЩ и партньорите от международната коалиция срещу „Ислямска държава“ изразиха готовост да подкрепят Ирак в „трудната борба“ за освобождаването на Мосул. Това увери американският министър на отбраната Аштън Картър.

„Това е решаващ момент в кампанията за трайна победа над „Ислямска държава“, заяви Картър в официално изявление. „Ние сме уверени, че иракските ни партньори ще надвият нашия общ враг, и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на „Ислямска държава“, допълни американският военен министър.

Президентът на Русия Владимир Путин призова водената от САЩ коалиция да избегне жертвите сред цивилното население при атаката срещу Мосул.

„Надяваме се нашите американски приятели и нашите френски партньори да действат избирателно и да направят всичко, за да минимизират – и още по-добре да не допуснат – цивилни жертви“, каза Путин на форума на БРИКС в Индия.

- реклама -