ваксина ,коронавирус, тестване, Модърна,

Започна най-мащабното тестване на ваксина срещу COVID-19

Днес започна най-мащабното в света изследване за потенциална ваксина срещу COVID-19.

Това съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Първите от общо 30 000 доброволци приемат доза от потенциалната ваксина, разработена от американската компания „Модърна“ с подкрепата на правителството на САЩ. Ваксината е една от няколко кандидати, разработвани по света, която навлезе в последна фаза на клинични изпитания, предава БТА.

Няма гаранция, че експерименталната ваксина, дело на Националните институти по здравето в САЩ и „Модърна Инк“, ще предпазва от новия коронавирус, посочва Асошиейтед прес.

Доброволците, които участват в експеримента, няма да знаят дали получават ваксина или плацебо. След две дози учените внимателно ще следят в коя от двете тестови групи ще има повече инфекции, особено в райони, където вирусът все още се разпространява неконтролируемо.

Други експериментални ваксини, разработени в Китай и от британския Оксфордски университет, също навлязоха във финална фаза на изпитания върху хора в Бразилия и други страни, силно засегнати от новия коронавирус.

В САЩ обаче има изискване ваксините да преминават изпитания в страната, ако ще се прилагат на територията й.

Затова всеки месец до есента финансираната от правителството Мрежа за превенция на COVID-19 ще провежда ново проучване на потенциална ваксина, всяко от тях върху 30 000 доброволци.

През август е предвиден тест на ваксината на университета Оксфорд, през септември – на кандидата на „Джонсън енд Джонсън“ и през октомври – на „Новавакс“. „Пфайцър“ подготвя свое изследване през лятото.

Обикновено за разработването на нова ваксина са нужни години, но сега учените поставят рекорди по надпревара с времето, със съзнанието, че ваксинирането е голямата надежда на човечеството срещу пандемията от новия коронавирус.

Цените на акциите на „Модърна“ се повишиха с 11 на сто заради началото на тестовете на потенциалната ваксина.

- реклама -