Данаил Кирилов

Според адвоката на Кристиан няма доказателства, че той е шофирал в момента на катастрофата с Милен Цветков

В Софийския градски съд започна мярката за неотклонение на Кристиан Николов – шофьорът на джипа, обвинен за смъртта на журналиста Милен Цветков. Разследващите са поискали той да бъде доведен в съдебната зала, но заради изискванията за безопасност по време на пандемията от COVID-19 връзката с него е по скайп.

От прокуратурата искат най-тежката мярка за Кристиан – „постоянен арест“ заради високата скорост, с която се е движил, липсата на опит да спре на червения светофар и никакви други действия, с които да се опита да избегне удара.

В искането си прокурорът подчерта пред съда, че Кристиан е седнал зад волана след като е употребил няколко вида наркотични вещества със съзнанието, че няма да има адекватни реакции зад волана. При катастрофата той е застрашил живота на много други участници в движението и това прави деянието особено тежък случай.

Според адвоката на Кристиан няма доказателства, че той е извършил престъплението, в което е обвинен.

Той се аргументира с промените в обвинителния акт за срок от 48 часа. В показанията само един очевидец посочил, че Кристиан е присъствал на местопроизшествието Дениз Миланов – служител на Метрополитен. По делото има показания и на полицейски служител, който твърди, че Кристиан е шофирал, които адвокатът подчерта, че не трябва да се взимат под внимание. Другите свидетели на катастрофата твърдят, че не могат да разпознаят шофьора, а го описват като среден на ръст с набола брада.

Според адвоката не е ясно дали смъртта на Милен Цветков е настъпила заради самата катастрофа или заради действията на свидетелите-очевидци, които са го извадили от колата, сложили са го да седне на тротоара, правили са му сърдечен масаж.

- реклама -