ГЕРБ: Машинното гласуване не е панацея срещу купения вот

Със 125 регистрирани Народното събрание започна извънредното си заседание, за да приеме отмяната на машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Опозицията е в НС, но депутатите не се регистрираха.

„Ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване.“ Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Дариткова защити предложението на управляващото мнозинство за промени в Изборния кодекс, с които да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

„Налага се да продължим обществената дискусия и дебата, защото е важно да чуем експертите. Трябва максимално да гарантираме сигурността и коректността на вота, да защитим правата на гражданите“, смята тя.

В изказването си тя се позова на доклада на ЦИК, според който машинното гласуване в 3 хиляди секции на последните европейски избори се е оказало неоправдано скъпо, а същевременно малък брой гласоподаватели са се възползвали от него. От данните на Комисията е видно, че е имало дори секции с машини, в които няма и един подаден чрез тях глас. Управляващите се аргументират още и със сложността на изборите с многомандатни избирателни райони, които изискват по-сложни бюлетини, а от там и по-сложен софтуер.

ДПС няма да подкрепи отмяната, предупреди зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

“Недоверието към изборния процес започва от секционните комисии и свършва там. От началото на демокрацията най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии – поради умора или умишлено, поради пристрастия членовете подменят резултати”, обобщи той впечатленията си още от първите парламентарни избори у нас. И допълни, че ДПС ще иска и машинно преброяване. „Може да видим как става в САЩ. Ако кажете, че тук не сме САЩ, влезте в първия тотопункт -там фишът веднага се отчита в машината”, препоръча Цонев.
- реклама -