Започна изслушването на служебния културен министър за скандала с вестник „Труд“ (ВИДЕО)

Първата пленарна седмица на 47-ото Народно събрание започна с изслушване на министъра на културата Велислав Минеков по казуса с вестник „Труд“.

Преди началото на пленарното заседание служебният министър на културата проф.

Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата.

Той отрече това да е реваншизъм.

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 милиона лева без лихвите.

Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева.

Смятам, че е нормално министерството да потърси всички свои отнети по някакъв начин имоти. Това не е партиен имот, а имот на Националния дворец на културата.

И аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил буквално обран от всякакъв вид хайдуци, подобни хайдуци.“

Според служебния министър на културата проф. Минеков когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм.

ГЕРБ поиска да изгонят министър Велислав Минеков от парламента. Предложението направи Радомир Чолаков от ГЕРБ – СДС в процедура по начина на водене по време на изслушването на министър Велислав Минеков за „Труд“. Причината бе, че според ГЕРБ министърът не е отговорил по същество на въпросите и трябва да се подготви.

Подобно бе мнението и на Йордан Цонев от ДПС, според когото отговорите на министъра не са по същество.

„Трябваше да направите бележка на г-н министъра, че това не е отговор по същество“, каза той. Цонев обърна внимание и че 30-годишната практика на Народното събрание трябва да бъде уважавана.

„Без причина не се прекъсва народен представител“, каза той.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ не се съгласи с мнението на Йордан Цонев за толеранс във времето.

От своя страна председателят на парламента Никола Минчев заяви, че в качеството си на председател няма възможността да коментира отговорите по същество на министъра. „Всяка парламентарна група ще има 5 минути, за да изрази отношение в края на изслушването си“, каза още Минчев.

По време на дебатите Йордан Цонев обяви, че ДПС се отказва да задава въпроси по следната причина: „Смятаме, че България е парламентарна република и винаги сме се борили министрите да се отнасят уважително към работодателя си. Причината да се откажем е наглото поведение на министъра днес“.

Той се обърна към проф. Минеков: „Държанието Ви е недопустимо!“. Смешно е да ни заплашва министър на културата. Ако беше Бойко Рашков щеше да е еротично“, заяви Тома Биков.

Десислава Атанасова направи процедура по начина на водене: „Вече повече от час водим дебат и вие, г-н, председател трябва да сте осъзнал ролята си. Като такъв отговаряте за реда в сградата, но и за това в залата да няма обиди, заплахи и непристойно поведение.

Моля да вземете отношение и да напомните на служебния министър на културата, че мястото на депутатите в парламента се определя не от него, а от българските избиратели.

Само така ще върнете парламентаризма, за който толкова настоявате. Така ще покажете, че трябва да има уважение към народните представители. Минеков вън!“.

„Изслушването на Минеков е позор за българския парламентаризъм. Мислехме, че ще говорим за свободата на словото.

Всъщност видяхме какво ще представлява политическата линия на промяната – неуважение към свободата, политическият опонент и демокрацията. Имам кратък въпрос към г-н Минеков и се надявам да може да отговори.

Г-н Светослав Трайков е човек с богати криминално досие – човек, съден за хулиганство, който се хвали, че трови кучета. Искам да попитам уважаемия проф. Минеков защо този човек е част от екипа му. Той лично одобрява ли тровенето на домашни любимци на хората?“, каза Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

По думите на Минеков се говорят лъжи за неговия съветник. Той заплаши Николов, че ще получи 7 обвинения.

Минеков получи няколко пъти забележка от председателят на Народното събрание за обиди към народните представители и по-специално към Мануил Манев.

„Вие си позволявате да обиждате народен представител, който се е явил на избори. Когато зад маските се опитвате да повтаряте думите на едно назначено човече, не е хубаво.

Обръщам се към председателят на НС: Никой не би желал да получава квалификации от тази трибуна, но и никой нас няма да допусне хора, гледащи пространството с бягащ поглед и трудно сдържащи се от отдаване на лични удоволствия, да ме квалифицират по какъвто и да било начин“, отговори Мануил Манев от ГЕРБ.

- реклама -