Бронзовата къща

Започна изграждането на Бронзовата къща в София (СНИМКИ)

Започна изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София.

На символичната „първа копка“ присъстваха президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, кметът на София Йорданка Фандъкова и авторът на инсталацията Пламен Деянофф – български скултур, който живее в Австрия.

„Този проект е предложение на Австрия, през Австрийското посолство във връзка с председателството на България и Австрия на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Ние имаме утвърдено културно партньорство с Виена и в този смисъл се радвам, че на открито пространство в София можем да покажем съвременно изкуство. Това е временна инсталация, която е направена от български творец, който живее във Виена. Радваме се, че след толкова много музеи, в които е излагал част от творбата си сега я надгражда“, коментира Фандъкова.

Изграждането на инсталацията трябва да приключи до три седмици. Тя ще остане в София до края на председателството на Австрия.

„За София скулптурата ще бъде 11 метра висока. Имаше и проект на 13, 12, 14 м., но последно аз реших да бъде на 11 заради пропорциите“, уточни Пламен Деянофф.

Деянофф изрази надежда, че Бронзовата къща ще се превърне в нов център за изкуство за младите хора, тъй като тя няма да е затворена за публиката и в нея могат да се провеждат различни културни събития. Българският скулптур разказа, че творбата е вдъхновена от българската традиционна архитектура и по-специално от Хрельовата кула от Рилския манастир.

До няколко години бункерът, над който се намира Бронзовата къща ще се превърне в подземна галерия за съвременно изкуство. Така всички културни институции – галерии и музеи, които се намират в района ще обособят т.нар. „музеен квартал“.

- реклама -