Започна делото на ЕК срещу „AstraZeneca“

Съдът в Брюксел гледа иска на Европейската комисия срещу производителя на лекарства AstraZeneca за забавените доставки на ваксини срещу COVID-19. Делото е публично и се провежда по спешна процедура. Адвокатите на ЕК настояха за незабавни доставки от всички фабрики, включително от Великобритания, информира Ройтерс.

Блокът обвинява компанията в неспазване на договора и подчертава, че намаляването и закъсненията при доставките на AstraZeneca се отразиха негативно на ваксинационната кампания в ЕС, която изостава от Великобритания, САЩ или Израел.

Адвокатът, представляващ AstraZeneca, заяви, че договорът на общността не включва задължение за доставка на ваксини от всички производствени предприятия. Компания има заводи в страните-членки на ЕС Нидерландия и Белгия, както и във Великобритания.

„AstraZeneca дълбоко съжалява за решението на Европейската комисия да започне тази правна процедура във връзка със споразумението за доставка на ваксина срещу COVID-19. Надяваме се да разрешим този спор възможно най-скоро“, заяви адвокатът на компанията Хаким Буларбах.

Днешното съдебно заседание продължи малко повече от час. През май се очакват още две заседания. Съдебният състав очаква да излезе с решение през юни.

- реклама -