Международен технически панаир Пловдив Томислав Дончев участници програма изложения

Започна 74-ия Международен технически панаир в Пловдив

Държавата и бизнесът трябва да инвестират във високи технологии и роботизация, за да се повиши добавената стойност на продукцията и икономиката ни да не бъде базирана на ниска цена на труда.

Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на откриването на 74-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив.

Дончев подчерта, че за последните десет години бизнесът е успял да извърви дълъг път и да се ориентира към повече производство и повече износ, с което да се конкурира успешно на европейския пазар. По думите му държавата трябва да насочи усилията си в облекчаване на условията и процедурите за предприемачите и да инвестира в добра администрация и качествено образование.

Тази година в Международния технически панаир участват над 550 компании от 35 държави от Европа, Азия и Северна Америка. Най-силно представени са Германия, Италия, Индия, Румъния и Турция. Специален акцент е поставен с мащабна експозиция на Индия. В рамките на изложението ще бъдат представени над 40 компании от държавата с една от най-бързо развиващите се икономики в света и ще се проведе форум за активизиране на деловите контакти между Индия и България.

Имаме добри и не толкова добри традиции, Пловдивският панаир определено е сред най-добрите, каза още Томислав Дончев.

Той припомни още идеите на правителството на Стамболов, предприело през 1891 година стъпки към праобраза на панаира – Първото българско изложение в Пловдив, а те са показване на новостите и усилия да настигнем по-добрите.

Десет специализирани изложби съставят мозайката на тазгодишния технически панаир. Това са „Акватех“ (за водния сектор), „Ауто сити Пловдив“ (за автомобили), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Строителство“, „Робохайтех“ (за роботи и автоматизирани системи), „Химия“. Има и специална секция за едра строителна техника. Най- големи са изложбите „Машиностроене“ и „Стройтех“, тъй като представят много широк кръг изделия с приложение и в индустрията, и в бита.

Съществено увеличение на броя на фирмите отбелязват изложбите „Елтех“ и „Енеко“ – съответно с 36% и 23%, а ръстът показва ускорено развитие в тези области. През последните години скорост набира и изложбата “Акватех“, защото проблемът за чистотата на водата става все по-важен за обществото, а тя показва решения за предприятията, за общините и за дома.

Най-голям интерес сред посетителите предизвиква автомобилният салон, който предлага няколко премиери и нови модели на световни марки, автомобили за ежедневието, за бизнес, свободно време и спорт, резервни части, гаражно и сервизно оборудване. С нова лека кола ще си тръгне от Пловдив и късметлията, който участва в томболата при входа на панаира. А входът е отворен от 9 до 18 часа, последният ден е събота, тогава вратите се затварят в 14 часа.

- реклама -