Заплатите скачат още след Нова година (Вижте с колко)

Заплатите скачат още след Нова година.

С наличието на бюджет 2023 заплатите започнаха да се покачват,

съобщи пред Нова телевизия Виолета Иванова заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Тя потвърди, че има едно движение към покачване на заплатите, но все още има много от така наречените работещи бедни.

На въпрос дали ще се промени картината след като от януари се вдигне минималната заплата, тя отговори, че се надява.

Според нея заплатите в бизнеса ще се покачат още повече.

Тя съобщи, че мисли, че има достатъчно пари в компаниите.

България изпреварва Европа по ръст на заплатите, но въпреки това страната ни остава на последно място по доходи в Съюза. Проучване на консултантска компания сред 350 фирми  у нас установи, че през настоящата година повече от половината работодатели са повишили заплатите с до 10%, като през 2022 г. ръстът е бил 14-15% в отговор на растящата инфлация. Най-голямо е повишението на възнагражденията в големите градове като София, Варна, Пловдив и пр. Затова пък в градовете от по-бедните региони, като Видин, Кюстендил, Хасково и пр., заплатите остават до два пъти по-ниски, научаваме от Полет Живина – експерт „Проучване на възнагражденията“ в компанията, провела анализа.

Факт е, че столицата привлича повече чуждестранни инвестиции и мултинационални компании, които често предлагат по-високи заплати. Такива компании вече се ориентират и към други големи градове, като през последните години се наблюдава постепенно увеличение на заплатите, особено в сектори като IT, финанси и производство, които са концентрирани по-скоро в големите ни градове“ – казва Полет Живина в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР.

- реклама -