Заплахата от отровени продукти в Германия важи за 20 вида храни

Заплахата от отровени продукти в Германия важи за 20 вида храни

Заплахата от отровени с етиленгликол продукти в Германия важи не само за бебешка храна, а за 20 вида храни. Изнудвачът смята да ги отрови и да пусне в търговската мрежа на всички големи германски вериги.

Вчера стана ясно, че неидентифициран мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за бебешки стоки в Германия. Мъжът настоява да получи 10 млн. евро, за да спре.

Към момента не е ясно дали изнудвачът има достъп до по-големи количества храни. Но се смята, че има поне един съучастник. Защото отровни бурканчета с бебешки пюрета са открити в няколко филиала на магазините.

Мъжът все още не е идентифициран, но властите са получили над 100 сигнала от граждани, които може би познават извършителя, и в момента ги проверяват.

От полицията в Германия предупреждават да се внимава при отварянето на бурканчетата – ако не се чуе специфичното пукване, по-добре да не се консумира.

Същото важи и за опаковки на други храни – ако опаковката е с нарушена цялост, има дупчици по нея или е разкъсана, по-добре да не се яде, тъй като етиленгликолът може да се инжектира в друга храна.

Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, използвано за отравяне на бебешки храни в Германия – е напълно достатъчна да убие бебе. Това поясни токсикологът проф. Никола Александров

Етиленгликолът е поливалентен алкохол, който е широкоразпространено химическо съединение, основна съставна част на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции.

Етиленгликолът е безветна течност, без мирис, която леко сладни и е леко мазна. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително.

Докато за малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е напълно достатъчна да доведе до смърт, за възрастен отровната доза е 100-150 мл.

„Отравянията с него са широкоразпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата, заедно с напитките, и остатъци от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки”, поясни Александров.

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни като въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацитоза – подкисляване на кръвта, което може да доведе до сърдечен арест. След 12 до 24 часа бъбреците на блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност.

При отравяне с етиленгликол е възможно да забавите действието му като… пиете още алкохол. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят.

Въпреки това трябва незабавно да потърсите помощ от специалист

Източник: bTV

- реклама -