Запалиха светлините на коледното дърво във Ватикана – СНИМКИ

Запалиха светлините на Коледното дърво във Ватикана. По време на церемонията бяха открити и традиционните гигантски ясли – възстановка на сцената на раждането на Исус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Елхата е с височина 25 метра и е на 90 години

Ватикана Коледно дърво

Тя е дарение на Ватикана от село в областта Трентино-Алто Адидже, в северната част на Италия. Украсата й се състои от глинени топки, изваяни от деца, които са пациенти на педиатричните клиники в страната. Яслите са дело на твореца от Малта Лануел Греш и бяха превозени с кораб през Средиземно море.

Ватикана Коледно дърво

В подножието на огромната елха беше поставен пречупеният шпил /заострен край на кула или на камбанария/ и прикрепеният към него кръст от базиликата Сан Бенедето в село Норча. Базиликата, датираща от 14-и век, в която, според легендите, се е родил Свети Бенедикт, рухна в резултат на силно земетресение с магнитуд 6,5 в края на октомври. От храма остана само фасадата му.

Ватикана Коледно дърво

Присъствието на останките от храма в подножието на коледното дърво във Ватикана са послание за съпричастност и солидарност след серията от силни земетресения, станали в Италия тази година и отнели живота на близо 300 души, се казва в изявление на Ватикана.

Даренията на богомолци и на туристи, които ще дойдат да видят елхата и яслите, ще бъдат предназначени за възстановяването на храма в Норча. Село Норча е класирано от италианските власти сред 150-те най-хубави села в Италия.

В яслите пък има поставена типична малтийска рибарска лодка, напомняща за трагичната съдба на много от мигрантите, отправили се с нестабилни плавателни съдове през Средиземно море към Италия.

 

- реклама -