Западните дипломати могат да напуснат Кабул след изтеглянето на САЩ от Афганистан

Желанието на американските съюзници да изтеглят войски от Афганистан едновременно с Вашингтон може да доведе до проблеми със сигурността, което ще принуди западните дипломати да напуснат Кабул. Това съобщи в петък The Wall Street Journal, позовавайки се на представители на Белия дом.

Изданието отбелязва, че няколко американски съюзници, включително Германия, са помолили Вашингтон да забави темпото на изтегляне, за да се справят с логистичните проблеми, свързани с връщането на своите войници. Макар Байдън да обеща, че до 11 септември в Афганистан няма да остане нито един американски войник, Пентагона планира да върнат по-голямата част от войските си у дома за националния празник Деня на независимостта на 4 юли.

Не всички от западната коалиция могат да спазят тези срокове. Особени проблеми за западното присъствие в Афганистан създава фактът, че Турция възнамерява да изтегли силите си заедно с останалите съюзници. А тя смяташе да остави военните си за защита на летището в Кабул. Но с изтеглянето на турския контингент западните дипломати в Афганистан могат да бъдат лишени от единствения безопасен начин да напуснат страната, ако талибаните се опитат да превземат столицата.

- реклама -