Заместник-здравен министър: Към този момент не е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА

Към този момент не е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА. Получиха се сигнали и се назначиха проверка за Александровска. Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде той – не знам. Това каза пред NOVA заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Припомняме, че скандал за неправомерно изхарчени 70 милиона лева и то без разрешението на борда на директорите на Александровска, се разгоря последната седмица.
“Това е една лъжа, хвърлена в публичното пространство и уронва престижа на Александровска болница”, отговори веднага изпълнителният директор на “Александровска” проф. Борис Богов в ефира на bTV. Той разясни, че въпросните 70 млн. лв. са всъщност активи на болницата.

Златанов беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират.

„Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже се е увеличил”, каза той. И допълни: „Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента само и само да няма върнати хора”.

„Целта на всички начини на записване за ваксинация е хората да разберат, че имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията. Приоритет даваме на най-уязвимите хора – тези, при които има най-висока смъртност и които преболедуват най-тежко. Опитваме се максимална част от хората над 60 години да бъде имунизирана”, коментира Александър Златанов.

„Търсейки имунитет на населението от около 60 процента, като една част от тях ще го получат преболедувайки вируса, други – от това, че са имунизирани, смятаме че ще има справяне с пандемията и ще се получи една безопасна среда. Иска ни се хората над 60 години да не достигнат до този имунитет чрез преболедуване, а чрез ваксинация, защото има голям риск за тях”, посочи Златанов.

От думите му стана ясно още, че работещите в пунктовете за ваксинация, както и личите лекари, когато се извършва имунизацията при тях, имат задължението да дават приоритет за ваксинация на хората над 60 години.

Целта на здравното министерство през следващите два месеца ще бъде да има по 50 хиляди поставени дози ваксини на ден.

- реклама -