Замъкът край с. Равадиново- атракция, мечта или съвременна приказка

Замъкът „Влюбен във вятъра“ в Равадиново беше класиран на четвърто място сред най-красивите замъци в Европа от организацията European Best Destinations.

20160821_080527Пътувайки от Бургас към Созопол и в дясно от пътя виждаш замък. Често съм си казвала това е хотел или богаташка къща. До това лято. Когато разбрах, че този замък, който привлича погледа, а мнозина не знаят какво е, всъщност е номиниран на четвърто място сред световно известни дворци. Той се нарежда до двореца Пена в Португалия (първо място), двореца Алказар в Испания (второ място) и двореца Нойшванщайн в Германия (трето място).

Историята на една сбъдната мечта

Влизаме в замъка почти първи, а вътре тишина-само водата на водопадите и странните писъци на фазаните, които бродят из замъка. Приказка.

20160821_092535Минаваме край няколко жени, които чистят и край един странен човек, с руса, но побеляла коса, с червени дрехи и обувки. Подминавайки го се сещам, че това е собственика на замъка- Георги Тумпалов.

Снимаме се с него. Малко по-късно той идва сам при нас, за да разкаже защо и с какво е построил замъка.

Георги Тумпалов е бивш борец от Пиринския край

Георги Тумпалов има съдбата на пепеляшка в мъжки вариант. Произхожда от семейство на бедни хора. Като тръгвал да учи в спортно училище майка му го изпратила с два различни чорапа. Тогава си дал дума да направи така, че да живее по-хубав живот.

Освен спортист Тумпалов е работили в полицията.  Жени се за съпруга от созополския край и решава преди 20 г. да построи замък и сбъдне мечтата си на сметището на с. Равадиново. Купува земя и почва да строи. Цели 20 години… и още строи. Казва, че 5 лева да изкара, влага ги в замъка.

20160821_093209Мечтата става реалност

Сам е проектирал двореца, ползва само работници роми. Казва българите ме лъжат. „С хубави камъни и 8 циганина е направен този замък“, твърди бившия борец. Не знам да му вярвам ли, ама и не искам да знам пред красотата, която виждам. Защото виждам наистина само камъни, вода и зеленина.

20160821_094343Преговарял със Северна Корея за работна ръка.

С построяването на замъка бедния спортист сега е вече господар на двореца. Всяка година строи нещо- зала, параклис, езеро. Последната му придобивка е зала аз изложби с мрамор от Северна Корея.

20160821_092012Обикаляме и срещаме каменни жаби, а туристите, които вече се увеличават се надпреварват да ги целунат и срещнат принцове и принцеси.

20160821_095307Навсякъде има рицарски доспехи, езера, водопади и фонтани. Приказка. Птиците- фазани, кокошки и патици свободно се движат в двореца.

Всеки камък има история, разказва Тумпалов. И така в приказки и разходки 3 часа.

20160821_081146Знам, че замъка няма историческа стойност, че е съвременен, че е вид модерно строителство. Но…е красиво. И аз се пренасям в света на приказките. Кули, великолепна градина, езеро, птици.

20160821_094741Входът за посещение в замъка е 10 лева за възрастен. Тумпалов се хвали, че средно има по 3 хиляди посетители. В двореца се правят сватби и годишнини. Последните години замъка има добри приходи и от филмовите продукции, които снимат в него.

Филмът „Спящата красавица“ в по-голямата си част е сниман в Равадиново.

Продуценти от Боливуд искат също да снимат в замъка. Засега Тумпалов отказва, защото не иска да затвори замъка за посетители, заради филма.

Световна търговска верига също иска да превърне замъка в хотел, но собственика пак отказва. Причината-срещу 10 лева много хора могат да си позволят да видят замъка, а срещу 200 лева нощувка малко.

20160821_100048Защо „Влюбени във вятъра“

Замъкът привличаи с името си- „Влюбени във вятъра“.  Питам стопанина на двореца, а той разказва почти приказен сюжет за името на замъка. Точно на мястото на замъка, когато изгрее слънце и задухва вятър. Смята, че слънцето е влюбено във вятъра и затова при изгрев вятъра се появява.

Тръгвам си очарована от приказната разходка, но дни по-късно разбирам от интернет, че не всичко е розово и собственика на кралството не е точно герой от приказките.

georgi_tumpalovТъмната страна на Тумпалов и замъка му

Безспорно за този замък освен труд и въображение са трябвали и пари, но Тумпалов не говори от къде толкова пари. Справка в нета показа, че го смятат за мутра и, че срещу него имало дело за рекет за 25 хиляди лева. Причисляват го към ВИС-2.

Твърди се, че и земята край Равадиново взел с измама и пожар, който унищожил документите за собствениците на сметището, което днес е  замък.

20160821_094303И какво от това?

Мисля, гледам снимките от три часовото си пътуване във времето и си казвам, ама какво от това.

Едва ли е построил замъка с рекета от 25 хиляди лева, а и съда го оправдава по това дело. Може и да е бил от ВИС-2, ама в колко замъка на мутри или заведения съм била. На нито един. Ако всяка мутра правеше по един замък, може би щяхме да живеем на най-приказното място.

img_8759Казват, че и земята е взета с измама. Ама се чудя, ако там продължаваше да е сметище, дали някой щеше да оспорва земята, на която хвърлят боклуците на селото.

Нима замъците в останалите страни, с вековна история, не са замъци на жестоки владетели, убивали и грабили бедния си народ. Нима в тези замъци не са се екзекутирали хора. Ама туристите умират да ги видят.

20160821_092734Догодина синовете на Георги Тумпалов ще издигнат край замъка най-големия аквапарк на Балканите.

Всички, които са дали не малко туристически награди за замъка не се интересуват от къде е взел парите Тумпалов и как. Оценявали са го по-красота и привличане на туристи.

20160821_091430И пак си казвам-каква приказка само и каква красота. И като всяка приказка и тук има тайнствени истории, митове, легенди, тъмни истории и лоши хора. На мен ми стига, че някъде край морето има замък, в който мога да си изпия кафето, заобиколена от рицари.

 

- реклама -