Зорница Русинова
сн. БГНЕС

Зам.-социалният министър Зорница Русинова пред FN: Програмата за детски кътове на работното място може да стане перманентна

Точно преди седмица започна кандидатстването по новата програма за създаване на детски кътове на работното място. Една напълно нова социална услуга за България, която ще даде спокойствие на родителите, че докато са ангажирани с работа, ще има кой да гледа децата им след училище или детска градина.

Кой обаче ще се грижи за децата, как фирмите ще могат да правят общ кооператив за детски кът и кога те ще станат реалност?

Отговорите на тези въпроси търсим от Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика

– Г-жо Русинова, има ли вече интерес от компаниите към програмата за детски кътове?

Зорница Русинова: Има голям интерес, но все още няма подадени проекти, защото е много рано – самата програма беше отворена на 30 септември, а крайния срок за кандидатстване е 15 декември. Тепърва, в краят на месеца, предстои да направим и информационна кампания, така че да могат работодателите и фирмите, които ще кандидатстват да отговорят на критериите и да си подготвят качествени проекти. До момента сме отделили 15 млн. лева, като проектите могат да варират между 50 000 и 150 000 лв.

Целта ни е да помогнем на семействата и на много родители, на които им се налага да съвместяват ежедневната си кариера и работа с трудната организацията по отглеждането на децата. Ако двамата членове на семейството, примерно, са на смени или ако е самотен родителят, много сложно може да се съчетае работата с отглеждането на малки деца или ученици до 4 клас, които приключват занималня към 16 часа. И ако нямат универсалната баба, става почти невъзможно. Ето защо за нас най-добрата политика в тази насока е стимулирането на работодателите към т.нар корпоративно-социална отговорност – да се организира възможност за почасово гледане на децата на работното място. Тогава родителите ще са най-спокойни.

– Имате ли предварителни очаквания приблизително колко фирми ще се възползват от програмата?

Зорница Русинова: Ние смятаме, че ще можем да финансираме около 200 проекта. До 5 фирми ще могат да направят общ проект. Заложили сме изискване за минимум 15 деца, за да бъде организирана тази почасова грижа от гледна точка на икономика на мащаба.

– Как точно ще става това партньорство между няколко фирми за общ кът?

Зорница Русинова: Въпросът е преди всичко самите фирми да имат желание да изградят такъв тип кътове, но не им достига минималната бройка деца. Изискването е те да са до 12 години, тъй като по Закона за закрила на детето след тази възраст децата могат и самостоятелно да стоят в къщи. Идеята е основната част от средствата, които се отпускат по проектите да отидат за заплати на детегледачи. 20% от стойността на проекта може да бъде за ремонт или оборудване на някакво подходящо помещение, а остатъка до 40 на сто да покриват режийни разходи за ток, вода, транспорт при нужда и т.н. Поставили сме изискване детегледачите да бъдат хора, които са регистрирани в Бюрата по труда, за да можем да помогнем и на онези, които са останали без работа.

– Заложили ли сте някаква квалификация за детегледачите и на какви условия трябва да отговарят те, за да им доверят служителите своите деца?

Зорница Русинова: Ние не поставяме стриктни изисквания към квалификацията. Ако това са хора с педагогическо образовани или имат образование свързано със здравеопазването и биха били подходящи за тази работа, може веднага да започнат да упражняват дейността. Но, детегледачите могат да са и хора с други професии, тъй като сме предвидили разходи за обучение в рамките на проекта. Така, че за нас е важно и да стимулираме хората, които са останали безработни и са се регистрирали на трудовата борса. Считаме, че това е добър механизъм наистина да подкрепим работещите родители с тези допълнителни разходи, които ние ще покрием на фирмата. Можем да покриваме възнагражденията в рамките на 1 година, така, че това е достатъчно дълъг период да се създаде подобен детски център и да се организира като почасова услуга.

– Възможно ли е тази програма да продължи и след края на пандемията като една добра практика в помощ на работещите родители?

Зорница Русинова: Надяваме се на това. Програмата беше планирана преди пандемията и всъщност ние я отложихме във времето заради затварянето на голяма част от обществените заведения. Надяваме се тя продължи да функционира не само с тази конкретна схема, с която е пусната.

Подобни възможности за подобряване на условията на труд на работещите са предвидени в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и за следващия програмен период. Така, че се надявам това да стане устойчива политика на социалното министерство за подкрепа на работодателите в тази насока.

До голяма степен тя подкрепя проекта „Родители в заетост“, където пък ние даваме стимули през Бюрата по труда да се наемат детегледачи, така че хората да могат да започнат работа ако са безработни и примерно майки, които не са в майчинство и не могат да запишат децата си на ясла или в детска градина, да се възползват от тази програма. Вярвам, че от интереса на фирмите, който виждаме до момента, ще получим доста качествени проекти.

– Беше казано, че работодателите трябва да бъдат готови за съфинансиране на детските кътове – с колко и смятате ли, че това ще откаже някои фирми, след като финансирането не е на 100%?

Зорница Русинова: Минимално е изискването за съфинансиране – за мирко и малки предприятия е 90%, за средните 80% и за големите 70% от разходите ще финансираме ние. Така, че виждате, че минимално е съфинансирането, което се изисква от фирмите и не смятаме, че това може да стане пречка те да не кандидатстват.

– Във времето кога виждате да заработят първите детски кътове?

Зорница Русинова: Очакванията ни са това да стане някъде през следващата година, тъй като договорите ще стартират в началото на 2021. Съответно, след това ще е необходимо време за организация на помещенията, наемането на хората и т.н. Така, че активно мисля, че те ще могат да заработят през следващата пролет.

- реклама -