Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на НС Цвета Караянчева пред FN: Внасяме предложение за мажоритарния вот до няколко седмици

За да извършим успешни реформи, трябва да имаме на разположение пълен 4-годишен мандат. Преговорите за съставяне на правителство са дълги, защото целта е да се работи на основата на политики, а не на базата на определени аритметични мнозинства. Това заяви за Flashnews зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Снимка: БГНЕС

Цвета Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото, 42-ото и 43-ото Народно събрание. Тя е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. В 44-ото Народно събрание е избрана за заместник-председател.

–––––––––––––––––––––––––––––––

FN: Г-жо Караянчева, какви са първите задачи на 44-тото Народно събрание?

Първо трябва да се структурират комисиите, но най-важната задача е да се гласува правителството. Готвим законодателната програма, която е в унисон с програмата, заложена в предизборната ни кампания и която включва ангажиментите ни, които сме поели и с коалиционните партньори. Засега подготвяме заканодателни промени, които ще внесем в следващите седмици. Като начало ще внесем и предложение за мажоритарния вот и ще дебатираме по тази тема.

FN: Какво точно ще бъде предложението?

Още не сме го формулирали. То ще предвижда изменения в Изборния кодекс, за да се смени избирателната система така, както го пожелаха 2 млн. и половина български граждани.

Снимка: БГНЕС

FN: Вашето лично мнение по този въпрос какво е?

Мисля, че трябва да се направи широк обществен дебат. Няма проблем това да се случи, но трябва да се обсъди цялата тази промяна с изключително много хора, които имат идея как се правят тези неща. Това да са компетентни хора. А не с нас, политиците, защото знаем колко подводни камъни може да съдържа едно такова законодателство. Затова е важно то да бъде изработено на основата на широк обществен дебат. И след това да се пристъпи към гласуване в зала.

FN: Как виждате Вашата конкретна работа като заместник-председател и как ще работите с останалите зам.-председатели, например г-н Марешки?

Аз нямам проблем да работя с колегите си. Тук имаме хора от различни професии, етноси, социални принадлежности, групи. За мен това не е проблем. Надявам се да овладея емоцията си, защото понякога съм по-емоционална. И да бъда принципна във вземането на решения. Когато се намираш в един парламент, е важно да бъдеш обран в емоциите си. Надявам се, че ще успея да се справя. А с колегите нямам проблеми.

Снимка: БГНЕС

FN: БСП внесе предложение за замразяване на депутатските заплати към декември 2016 година. Как ще го коментирате?

Това трябваше да се обсъди от парламентарните групи и нито една от тях нямаше да се възпротиви. Но те са решили да го използват като свой PR ефект. Няма лошо, ще го обсъдим. Знаете, че в 41-ото Народно събрание направихме такова предложение. И в целия мандат на депутатите заплатите бяха замразени.

Снимка: БГНЕС

FN: Виждате ли Народното събрание и правителството, което ще бъде излъчено, с пълен 4-годишен мандат?

Да, разбира се. Това е нашето желание. Затова и толкова дълго вървят преговорите, за да може да се събираме не на определени аритметични мнозинства, а на базата на политики, които ще следваме през този 4-годишен мандат. В крайна сметка една реформа се прави в рамките на 4 години, а не в кратък срок. Затова и нашето желание е този мандат да бъде пълен в рамките на 4 години.

FN: В коя сфера реформите са най-наложителни?

Здравеопазване, социалната, съдебната система, образованието.

- реклама -