Зам.-председателят на ЕК: Допуснахме грешки със стратегията за ваксините

Стратегията на ЕС по ваксинацията е допуснала грешки по отношение на заявките на препаратите. Това заяви първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс в интервю за Tagesspiegel AM Sonntag.

„Вярно е, че при заявките както от страна на Брюксел, така и от страна на държавите-членки бяха допуснати грешки“, казва Тимерманс. Но призовава да не се бърза и да се оценява след края на пандемията, защото „може да се окаже, че сме действали грешно, но всичко е направено правилно“.

Според Тимерманс общата заявка за ваксини е билd правилен ход. Но това споразумение е било в полза на богатите държави като Германия, признава той.

В събота пет държави от ЕС – Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, поискаха спешна среща на върха в съюза, за да се обсъди справедливото разпределение на ваксините във всички държави. Официално писмо бе изпратено до Брюксел.

Авторите на писмото искат разпределение на ваксините да бъде пропорционално на населението. Ръководителите на тези държави критикуват механизма, според който отделните страни и фармацевтични компании да сключват допълнителни сделки за доставки. Това води до криза с доставките в останалите държави.

Още в петък канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че доставките на ваксини не са пропорционални на населението, защото са сключени тайни сделки между отделни страни и компаниите, които ги произвеждат. Според неговите думи тайните договори е можело да бъдат подписани в рамките на управляващите Съвета на ЕС и с участието на медицинските чиновници в Брюксел. Курц сравни подобни кулуарни съглашения с битпазар.

- реклама -