евро

Зам.-председателят на ЕК: България върви към еврото

България върви към еврозоната, заяви зам.-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Това стана по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

„Трета поредна година представяме специфичните препоръки в България. На всички държави-членки им предстои ръст. Що се отнася до заетостта, броят на заетите расте. Броят на заетите лица в икономиката в работоспособна обаче възраст намалява. Европейските икономики трябва да станат все по-конкурентоспособни и иновативни, за да може всички граждани да усетят лично възстановяването на икономиката. Заложени са конкретни приоритети за икономическата политика“, заяви той.

По думите му от 2015 г. има доста големи дисбаланси в икономиката

„Те се отнасят и за корпоративния дълг, който е доста висок. Има доста високо ниво на неуредени дългове. Мерките, които трябва да бъдат взети в банковия сектор трябва да се предприемат по-бързо. Що се отнася до събираемостта на дълговете, смятам, че там нещата също ще бъдат подобрени. Друг важен елемент е прозрачният механизъм за постановяването на минималната работна заплата. Вярно е, че се увеличи, но въпреки това препоръките датират от предишните години. България трябва да разреши някои предизвикателства в областта на финансовия сектор и застраховането“, допълни Домбровскис.

Според зам.-председателя на ЕК животът на населението в слаборазвитите селски райони трябва да бъде подобрен.

За еврозоната Домбровскис посочи, че има номинални обменни критерии. „Обсъждахме този въпрос. Някои аспекти изглеждат доста добре. Вие вървите към еврозоната. Необходимо да се присъедините към механизма за обменните курсове“, каза още той.

- реклама -